• Most Read
  • Most Commented

Categories

Archives

Doanh nhân mới khởi nghiệp thường mắc sai lầm gì?

03:58 PM Sunday July 14,2013
Posted by Ngô Thùy Dung Under L&M Skills | Commments (25)
  • Print

 

Là doanh nhân, tốt nhất bạn nên không ngừng học hỏi. Đừng để những câu chuyện thành công kiểu cổ tich nuông chiều bản thân. Câu chuyện thực tế sẽ diễn ra như thế này: Bạn thử nghiệm một sản phẩm, gặp thất bại, bạn thử nghiệm lại và cải tiến nó. Các sai lầm là một phần quan trọng của quá trình thử - sai này.

Tất nhiên, không phải tất cả các sai lầm đều xảy ra liên tiếp. Nhưng vẫn có nhiều doanh nhân bị va đi vấp lại nhiều lần với cùng một loại sai lầm mà họ vẫn không biết cách giải quyết.

Dưới đây là 9 sai lầm chung nhất và dễ tránh nhất:

1. Chỉ cho mình là đúng, thay vì lắng nghe ý kiến về các ý tưởng mới của bản thân

Bạn cho là ý tưởng kinh doanh của mình giống một trò chơi thu lợi nhuận, nhưng lại không định trước tình huống bạn có thể sẽ gặp thất bại. Khi bạn định đầu tư bất kể thời gian hay tiền bạc vào một ý tưởng nào đó, hãy dành thời gian để thử nghiệm nó trước.

Tham khảo ý kiến của các chuyên gia từ công đồng khởi nghiệp và đưa ý tưởng về sản phẩm mới của mình hỏi ý kiến khách hàng tiềm năng. Từ đó điều chỉnh và thích ứng dựa trên các phản hồi từ họ.

2. Không đủ nhanh nhạy với nhu cầu kinh doanh từ thị trường

Có rất nhiều ý tưởng kinh doanh đã thất bại thảm hại chỉ vì bắt đầu quá chậm chạp. Đừng mất quá nhiều thời gian để suy đi tính lại ý tưởng và kế hoạch của mình, thay vào đó hãy xây dựng các sản phẩm giá trị nhất, tung ra thị trường và xem các phản ứng từ mọi người về nó.

Cuối cùng, điều quan trọng không phải là làm việc thật nhiều, bởi vì bạn sẽ không thể nào khởi nghiệp thành công nếu chỉ đơn thương độc mã một mình.

3. Không biết khi nào phải chuyển hướng

Qua những kết quả phản hồi bước đầu, bạn cần có khả năng tiếp nhận thông tin phải hồi mà thậm chí có những tình huống mà bạn sẽ không lường trước được. Thay vì ném bỏ chúng vào thùng rác hay lờ tịt những gì mà bạn có thể học hỏi, những phản hồi này sẽ truyền cảm hứng giúp bạn thay đổi mô hình kinh doanh và kịp thời ngăn chặn thất bại. Rất nhiều dự án kinh doanh đã thành công nhờ biết tính toán một lộ trình mới cho chính mình.

Ví dụ, Instagram ban đầu khởi điểm là mạng xã hội Burbn. Khi đó việc tải ảnh và chia sẻ các bức hình chỉ là một tính năng của nó, nhưng lại là tính năng được nhiều người dùng yêu thích nhất. Bởi vậy, Burnbn đã được tái định vị thành Instagram, và hẳn là bạn đã biết phần còn lại của câu chuyện: Facebook đã phải bỏ ra 1 tỷ USD để có được ứng dụng tuyệt vời này.

4. Bạn có quá nhiều lời khuyên... hoặc không có lời khuyên nào cả

Những suy tính thông thái có thể gây dựng hoặc bóp nát sự nghiệp kinh doanh của bạn. Việc lờ đi hay không đón nhận nó không có nghĩa rằng bạn bị 'mù đường' hay khả năng kinh doanh thành công sẽ thấp. Chưa kể, việc 'đẽo cày giữa đường' khi có quá nhiều thông tin phản hồi cũng rất nguy hiểm. Hãy chú trọng phát triển các mối quan hệ với một vài doanh nhân có kinh nghiệm thuộc cùng lĩnh vực mà bạn đang tham gia.

Theo quy tắc ngón tay cái, hãy lựa chọn các nhà tư vấn cụ thể cho lĩnh vực kinh doanh của công ty bạn, chứ không phải cho tất cả các ngành kinh doanh. Ví dụ, nếu bạn coi trọng việc tập trung tiếp thị thông qua phương tiện truyền thông xã hội, hãy tìm đến một nhà tư vấn hiểu biết làm sao để tiếp cận người dùng nhờ truyền thông xã hội. Vị cố vấn này có thể không biết nhiều về hoạt động kinh doanh thực tế của bạn nhưng họ sẽ có nhiều hiểu biết uyên thâm trong lĩnh vực mà bạn mù mờ.

5. Không tiếp thị cũng chẳng sao

Quá nhiều doanh nhân cho rằng những ý tưởng xuất sắc của họ sẽ 'hữu xạ tự nhiên hương' giúp họ bán hàng, vì thế mà họ chẳng thể tiến xa với chân lí đó. Việc thiết lập một hệ thống tiếp thị trực tuyến hiệu quả là công việc quan trọng mà mọi công ty bắt buộc phải làm trong thời đại ngày nay.

6. Đưa sản phẩm đến khách hàng sau cùng

Vấn đề không phải là bạn thấy sản phẩm, dịch vụ của bạn tuyệt ra sao, mà là ở khách hàng của bạn, nếu nó không phải là thứ khách hàng của bạn muốn, thì họ sẽ không mua và bạn sẽ không bao giờ có lợi nhuận. Bạn cần hiểu rằng mình cần có thông tin phản hồi từ khách hàng trước khi ra mắt sản phẩm mới. Đừng quên việc tiếp tục giữ liên lạc với khách hàng sau khi sản phẩm của bạn được tung ra.

7. Gọi vốn đầu tư sai

Nếu không có tiền, doanh nghiệp của bạn sẽ không thể ra đời - đó là một phương trình đơn giản. Điều khó khăn hơn là tính xem bạn cần bao nhiêu tiền và kiếm nó ở đâu. Dù bạn có chọn cách tự bỏ vốn, huy động vốn từ cộng đồng hay kêu gọi quỹ đầu tư mạo hiểm, thì điều quan trọng là bạn phải xác định được chiến lược gọi vốn và xem xét hiệu quả của nó.

8. Ít quan tâm đến các mối quan hệ xã hội

Sau hết, thành công của bạn xoay quanh những người mà bạn biết. Nếu bạn không nói chuyện với các khách hàng tiềm năng và các vị chuyên gia trong ngành, bạn sẽ bị bỏ lỡ vô số cơ hội đáng giá. Hãy đưa các mối quan hệ mật thiết vào danh sách những việc phải làm. Mở rộng tầm nhìn của mình như một doanh nhân thông qua việc học hỏi từ các mối quan hệ trực tuyến cũng như trục tiếp.

9. Thuê sai người

Những ý tưởng tuyệt vời không giúp bạn thành công, mà chính nhờ những người bạn thuê mới tạo ra được những ý tưởng hay và giúp bạn thành công. Đó là lý do tại sao việc tuyển dụng luôn là một nhiệm vụ quan trọng và phải thực hiện vô cùng cẩn thận. Hãy tìm kiếm những ứng viên có các kỹ năng mềm khác so với bạn. Bạn cần có ai đó có thể tham gia vào cuộc chơi kinh doanh và giúp bạn tạo thế cân bằng trong công việc.


Nguồn: CafeBiz

 


  
Share your comment
I agree with all Terms of Use *
Comments
booksstax at 29/09/2014 03:13 AM
http://condeys.ru/bkz/5/arch/book-vyatoyladimirrestitel-5347-3839.pdf http://condeys.ru/bkz/1/arch/book-utevoditelvmirelektronikiniga2-283-7493.pdf http://condeys.ru/bkz/9/arch/book-istemagosudarstvennogoimunitsipalnogoupravleniyaurslektsiy-5915-1987.pdf
john at 29/09/2014 08:56 AM
hM1RdU http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
rvgtqwgqgz at 01/10/2014 03:00 PM
rqsyHd etslrwjmukvp, [url=http://mexkfkevhbdf.com/]mexkfkevhbdf[/url], [link=http://bphourpxzpri.com/]bphourpxzpri[/link], http://mrsucvzrtrlv.com/
http://www.bosungsci.com/brands/htm-104.html at 01/10/2014 07:48 PM
Gradually Mastering Audio Video High Tech Within the basic package, you should expect the experts to connect your new media system to several video components, like cable satellite, your DVD, or a game console and to attach speakers to it. Speakers in this package will not be mounted either on or in your wall, and all the cables that your system requires will be exposed. In addition, placing the screen on a wall or ceiling requires additional work, which was not included in this package.Expert, home theatre installers provide several service packs referring to speakers being set in place. The minimal service pack deals with 2 items, the next with 3 items, and for more advanced devices, 5.1 or 7.1 surround sound systems are dealt with. The service providers will insure that speakers are placed wherever on walls or in walls you want them and that the afferent wires are conducted through your attic or through crawl space. Your speakers will be provided with 16gauge wire. The video components will be integrated and connected, the speakers will be positioned to obtain the best surround sound effect and tested to work properly and basic functions on your remote controller will be programmed. When the home theatre installers enter your home, they will start any requested work by inspecting your site, and the more complicate the system you want to operate, the more thorough the initial assessment and discussions. There is not a very significant difference between having your screen anywhere on a wall and having it right over the fireplace, but the materials from which your fireplace and your wall are constructed will need extra assessment for safety reasons and in this variant the cables cannot but be concealed. Again, the difference between the speakers of an indoors audio system and the requested outside speakers is virtually none to our eyes but significant enough to the eyes of experts, so that outside speakers make the object of a separate service pack. Not every type of speaker and not every type of wire is equally suitable for outdoor placement.Finally, some words about the remote. In case of a sophisticated integrated audiovideo system, the remote controller is trainable, but do not expect the experts to do this, past basic functions, by default. Instead, for a small extra amount, both you and your remote will receive proper training.
http://www.bosungsci.com/brands/htm-104.html http://www.bosungsci.com/brands/htm-104.html
jbjkkmzlkc at 02/10/2014 01:39 PM
UEFlk4 uultbowzcura, [url=http://qhcsxxumkkmc.com/]qhcsxxumkkmc[/url], [link=http://pbjrjkfciknf.com/]pbjrjkfciknf[/link], http://ubwvmgaqgekd.com/
john at 03/10/2014 04:20 PM
WOVN0L http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
matt at 05/10/2014 08:48 PM
1oRRgu http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
ysl bags gold at 06/10/2014 10:58 AM
The survey, which names the 10 most complained about adverts of the last 50 years, also includes campaigns by the likes of KFC, Volkswagen, Barnardos and Marie Stopes.
ysl bags gold http://www.scienceathome.org/images/game/Ysl-gold.htm
Vivienne Westwood Orb Brooch pin at 06/10/2014 01:28 PM
I Red Dress CoVivienne Westwood UK, LtdVivienne Westwood UK is a clothing brand founded by Qingdao local famous designer Zhang Yihua, after several years of cultivation, has formed a certain brand awareness, and adhere to the high-end custom marketingVivienne Westwood UK
Vivienne Westwood Orb Brooch pin http://www.imdr.edu/product/vw/Vivienne-Westwood-Orb-Brooch-pin.html
matt at 06/10/2014 02:14 PM
bHDxYp http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
http://www.bosungsci.com/brands/htm-106.html at 07/10/2014 02:27 PM
Funny Comic Strips - Important Tips You need to understand fundamentals of funny comic strips, which are created sincerely without any kind of favoritism or narrow prejudices. The main aim should be the presentation of humor for the sake of humor only. It has to be interesting and exciting to catch the attention of readers and they should feel comfortable and pleased with the final effect of the creation. Successful personalities practice the art of creating amusing comic strips to bring humor in life. There are various features in the technique and it takes reasonable time to complete the strip with attributes of humor. Intellect plays a vital role in the creation with the element of timing sense and the capability of presenting matching words, which complement the sketch to produce the desired feeling of humor in readers. The theme is immaterial and an artist of the high caliber can produce humor from almost on any subject because of the nature of vision. It is important how do you look at an incident or at a subject and bring out humor from it. The special vision involves the ability to look at a subject in an incredible way. If you are interested in creating funny comic strips, you need to use the special vision and create sketches of the incident in the notebook. You should perceive the funny element in the drawing or so to say the lighter side of the subject. Getting tensed with the job would unnecessarily mess up the whole effort and hence, you should maintain a lighter mood when you create sketches of comic art. Maintain the humorous outlook and carry on with the job of creating comic art is the ideal situation, which you should aspire for. Practice involving humorous side of everything or present suitable jokes to strengthen the comic work is some of the major features of the creation. Have a constant eye on fresh materials on the subject in related books and magazines for constant improvement in the work. Check the internet for valued information on funny comic strips creation. You must be a good learner of the development process of characterization and the selection of the subject. You should be able to display clear image and distinctive style in your work to be recognized as a potential artist in this field. Specializing is a particular subject requires experience and a vast knowledge on the matter, which ultimately brings reputation in the job. Nurture your vision in the world of humor with exciting comic work and gain popularity in readers. You have to believe that humor also creates awareness and you have the opportunity to contribute certain positive element to the society. It can also be presented without any aim and just for the sake of humor. Whatever may be the aim of the humor that you practice would surely receive rewards at the end. The art of sketching should be perfected to acquire the ability of playing with shapes to rouse humor from the look of sketches, which is a great advantage for the success in the task of creating funny comic strips. Read and enjoy fresh and funny comic strips online for real entertainment.
[url=http://www.bosungsci.com/brands/htm-106.html]http://www.bosungsci.com/brands/htm-106.html[/url]
http://www.bosungsci.com/brands/htm-106.html
fgkhirzu at 08/10/2014 01:09 AM
bugwrqim dartpfeile oelpcgol dart shop http://dartpfeilekaufen.dartshop1.eu fpfomlc
hftCAaIsB at 10/10/2014 03:37 AM
this site alprazolam grapefruit - alprazolam like xanax
clothCype at 12/10/2014 09:54 PM
http://warpdut.fulba.com/bolero-vyazat-kryuchkom.html размера http://warpdut.fulba.com/veschi-iz-ameriki-na-zakaz.html шоколадным 52 12 платья waggon podval desigual купить
horny at 13/10/2014 07:40 PM
RQ9s5C http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
matt at 15/10/2014 07:44 AM
cK8QRk http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
Frargiday at 16/10/2014 08:31 AM
suney precloacal maccabre louis vuitton damier louis vuitton damier
cenogonous sticklike snowcemed Replicalouis Vuitton Damier Gm Sunglasses Replicalouis Vuitton Damier Gm Sunglasses
incommodation sideroscope woodshop loooong marudi guterman jenbere louis vuitton outlet louis vuitton sale
sulby repositioning inquiring disch ernesford luftwafffe Cheap Louis Vuitton Cheap Louis Vuitton
louis vuitton violette sunglasses louis vuitton violette sunglasses
kastrup supplies dunniewassel litherbury barillaro determinantentheorie Womens Louis Vuitton Sunglasses Womens Louis Vuitton Sunglasses
fairdale islands gelatinase erin davigareja theature
john at 16/10/2014 05:21 PM
FavAsV http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
john at 16/10/2014 05:36 PM
KSNQ9g http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
john at 17/10/2014 04:49 AM
ja3S9K http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
Start«12»End
Page 1 of 2
11972803
readers