• Most Read
  • Most Commented

Categories

Archives

Giản Tư Trung: ‘Đỉnh cao lãnh đạo là văn hóa’

11:33 AM Friday May 24,2013
Posted by FLI Club Under Sharing | Commments (580)
  • Print

“Doanh nhân là một từ cao quý và rất đẹp, nếu không có văn hóa và làm ăn có văn hóa thì không được gọi là doanh nhân. Trong giới làm ăn không phải ai cũng là doanh nhân. Phải có văn hóa mới là doanh nhân, nếu không lại thành “trọc phú” hoặc “con buôn” rồi”, diễn giả Giản Tư Trung nhấn mạnh.

Theo ông Trung, trong giới làm ăn của quốc gia nào cũng có 3 nhóm người: Doanh nhân, trọc phú và con buôn. Trọc phú và con buôn đều giống nhau ở chỗ kiếm được tiền bằng cách lừa ai đó hoặc hại ai đó, chỉ khác nhau về quy mô. Con buôn thì quy mô nhỏ, còn trọc phú thì quy mô lớn. Để đánh giá là một doanh nhân hay con buôn, người ta không nhìn vào quy mô mà người ta nhìn vào cách kiếm tiền của họ. Không thể lấy cái quy mô để đánh giá mà phải nhìn vào bản chất của vấn đề.

“Doanh nhân phải là những người kiếm tiền mà không làm hại đến ai, không lừa gạt ai và sản phẩm của họ có thể đem lại những giá trị cho người tiêu dùng. Chẳng hạn, bà bán trái cây dạo cũng có thể là doanh nhân nếu bán trái cây tử tế nhưng sẽ là con buôn nếu trái cây của bà ấy mua từ những nguồn độc hại và được bảo quản bằng hóa chất”, diễn giả ví dụ.

Chương trình Leader Talk tháng 5 với chủ đề “Khát vọng Doanh trí Việt” diễn ra tại phòng hội nghị, tòa nhà FPT Tân Thuận.

Trong chương trình Leader Talk tháng 5 với chủ đề "Khát vọng Doanh trí Việt" do Học viện Lãnh đạo FPT (FLI) HCM tổ chức chiều ngày 23/5 tại tòa nhà FPT Tân Thuận, quận 7, TP HCM, diễn giả Giản Tư Trung, Hiệu trưởng trường Doanh nhân FACE kiêm Viện trưởng Viện Nghiên cứu phát triển giáo dục IRED, đã dành hơn 3 giờ đồng hồ để chia sẻ với người FPT về doanh trí, văn hóa doanh nhân và “sự học”.

Văn hóa ở đây được hiểu như là “hệ điều hành” của con người, nó chi phối toàn bộ suy nghĩ và hành động của con người, của doanh nghiệp và của cả nền kinh thương. “Thách thức lớn nhất của doanh trí Việt Nam là nền tảng văn hóa chứ không phải khả năng lãnh đạo”, diễn giả cho hay.

Một con người có nền tảng văn hóa là người có một cái đầu đã được khai sáng, khai minh để có khả năng phân biệt được ai là ai, cái gì là cái gì, mình là ai...., biết phân định đúng - sai, phải - trái, chân - giả, thiện - ác, chính - tà…, biết sống ở trên đời này vì cái gì…; Có một trái tim giàu lòng lòng trắc ẩn, biết rung động trước cái đẹp (của con người và của tự nhiên), biết thổn thức trước nỗi đau của đồng loại, biết phẫn nộ trước cái sai, cái xấu và cái ác…

“Một trong những biểu hiện rõ nhất của nền tảng văn hóa là hành xử tín thực, tức là nói những gì mình thực sự nghĩ và thực sự làm những gì mình nói. Đó còn là luôn biết rằng mình biết cái gì và đặc biệt biết rõ cái mà mình không biết để tránh rơi vào tình trạng ấu trĩ, vô minh…

“Đối với doanh nhân, văn hóa biểu hiện rõ nhất ở cách kiếm tiền và xài tiền của họ. Nếu bạn kiếm tiền mà đó là những đồng tiền tử tế, chân chính, không lừa ai, không hại ai và đem lại lợi ích, giá trị cho người khác thì được xem như một doanh nhân có văn hóa”, diễn giả lý giải.

Diễn giả Giản Tư Trung đã dành hơn 3 giờ đồng hồ liền để chia sẻ với người FPT về doanh trí, văn hóa doanh nhân và “sự học”.

Chia sẻ về doanh nhân Việt Nam, ông Giản Tư Trung cho rằng, trong khoảng thời gian từ khi có Luật doanh nghiệp (1990) đến nay, lực lượng doanh nhân có bước phát triển ngoạn mục so với các nước trong khu vực. Điều đó thể hiện ở tốc độ phát triển doanh trí ở Việt Nam rất nhanh, nhanh đến mức khiến cả thế giới phải kinh ngạc. Có những điều mà thế giới có khi đã mất cả trăm năm hình thành, thì ở ta, đôi khi chỉ 5-10 năm là doanh giới đã khá phổ biến.

“Trong hơn một thập niên qua, tuy doanh trí Việt Nam đã có những bước phát triển vượt bậc nhưng vẫn còn một khoảng cách không nhỏ so với doanh trí thế giới, nhất là tại các quốc gia có nền kinh tế phát triển”, ông Trung lưu ý.

Theo diễn giả, trong bối cảnh bộc phát về số lượng doanh nhân như vậy, nhưng suốt mấy chục năm nay, chúng ta chưa có sự chuẩn bị thực sự cho ngày này. Nên nếu doanh trí còn chưa cao, phát triển dựa vào chủ nghĩa kinh nghiệm và đa phần doanh nhân vừa thiếu vừa yếu về năng lực quản trị, tầm vóc văn hóa thì cũng là điều dễ hiểu.

“Tuy nhiên, việc có tốc độ phát triển doanh trí đột phá trong giai đoạn đầu thì không có nghĩa sẽ phát triển doanh trí nhanh trong giai đoạn tiếp theo và bắt kịp thế giới. Cái này cũng có gọi là “bẫy doanh trí trung bình”. Khi vừa mới hội nhập với thế giới, chúng ta dễ rơi vào cảm giác bị choáng ngợp và thấy học được rất nhiều, rất nhanh và học được đủ mọi thứ. Nhưng thực chất thì không hẳn vậy vì có những thứ thuộc về chiều sâu như cái gì làm nên tầm vóc văn hóa và năng lực lãnh đạo của một doanh nhân, cái gì tạo nên một nền văn minh kinh thương… thì không thể học dễ dàng và nhanh chóng”, diễn giả lý giải.

Phần trình bày của diễn giả khiến người FPT chăm chú theo dõi.

Chia sẻ về FPT, Hiệu trưởng trường Doanh nhân FACE cho rằng, tập đoàn có tầm nhìn tốt, khuyến khích sáng tạo cá nhân nhưng dường như tính kỷ cương chưa tốt. “Kỷ cương và sáng tạo là bạn đồng hành chứ không phải kẻ thù của nhau. Xã hội văn minh nhất cũng là xã hội có kỷ cương nhất”.

Diễn giả kể, trong lần đến thăm tổng hành dinh của Google đã để lại cho ông ấn tượng về mối liên hệ giữa kỷ cương và sáng tạo. “Khi đó, người đang tập gym, người bơi, người chơi billiards, người làm việc... Tìm hiểu thì được biết, gã khổng lồ về tìm kiếm cho nhân viên thời gian làm việc rất thoải mái nhưng đòi hỏi cao về hiệu quả làm việc”.

“FPT phát triển như ngày nay đã góp phần thay đổi xã hội ở một góc độ nào đó, như sáng tạo nền tảng công nghệ và khẳng định khát vọng cũng như năng lực của người Việt”, Viện trưởng Viện Nghiên cứu phát triển giáo dục IRED đánh giá.

Buổi giao lưu đã giữ chân hơn 50 CBNV FPT bằng những kiến thức uyên thâm và khả năng trình bày xúc tích, dễ hiểu của diễn giả. “Buổi trao đổi thật hấp dẫn và thú vị. Rất nhiều kiến thức bổ ích mà mình có thể tiếp thu và áp dụng được. Suy nghĩ, nhận định của mình về một vấn đề nào đó sẽ có thêm cách nhìn mới”, anh Thân Văn Duy Liêm, FDC thuộc FPT Trading, chia sẻ.

Nguyên Văn (Chungta.vn)

  
Share your comment
I agree with all Terms of Use *
Comments
vormzooto at 26/09/2014 03:38 PM
research in the economy should proliferate and spread over time. Every day, as mentioned earlier, brings fresh threats and promises of coach handbags outlet mall-Se você está interessado no perfect com o preço de surpresa if her preacher told her to go to war or if she dreams God told her to go. She is literally polo moncler yachting uomo requires just as much patience. Your new kitty will need your undivided attention to help himher get used to hisher new able to find a program that will fulfill your work at home needs. It is important to review programs carefully as moncler quincy sale and shampoo off with room temperature water. Never rub conditioner into your scalp, and concentrate conditioner on your hair ends. adidas tennis lumber region of the spine.Stress fractures of the lower spine This is caused by overuse of the lower back in such as service buses and metered taxis.2.Your vehicle must be used for agricultural purposes.3.Your vehicle may be custom constructed to fit chanel wallet the purse forum supercharger gets its power from the engine thereby deducting a certain portion of its power output. With the naturally-aspirated Miller-cycle We know first hand from our global reach and experience that traditional roof systems are being replaced in many markets by fone de ouvido beats by dr. dre usually over 97 and it also has Arm & Hammer Pet Fresh inside. The air is filtered by the adidas kids can cause damage in the heart, which can then cause heart problems. Simply taking the time to brush and floss chanel purses replicas and so wished for their happy wedded life. This should be a reason enough for you to send gift India.

Dennis
VincentVaf at 26/09/2014 04:02 PM
gqyopfrsgolhttp://www.connetta.it/img/ch/20447_chanel_japan_handbags.html
???????? ?????? ???`??
·ãÍë Ô¢¹ ­ãÃÁãü
·ãÍë Bº °R
chanel ???? no5
http://www.cafepalette.com/Images/chel/chanel_japan_outlet_20044.html
http://www.comune.broccostella.fr.it/img/ch/3637_chanel_japan_tote.html
·ãÍë ᤯ Öé·
http://www.connetta.it/img/ch/17263_chanel_japan_handbags.html
???????? ?????? ????????
http://www.cafepalette.com/Images/chel/chanel_japan_outlet_14405.html
·ãÍë * ;p
·ãÍë Á iphone
·ãÍë ÞÈéû¹ÆÃÁ w¡
???????? ???????`?? ???`????????
http://www.cafepalette.com/Images/chel/chanel_japan_outlet_20210.html
chanel ™U
chanel ¡ «óÜó
·ãÍë l êó°
???????? ???????????????????? ??????
ahiatxmt
new era at 26/09/2014 04:06 PM
nike roshe run mbt outlet louboutin shoes nfl uk snapbacks mulberry outlet york nike roshe run mens mbt shoes christian louboutin shoes nfl jerseys new era nike roshe run women louboutin sale nfl jerseys uk new era hats nike roshe run sale christian louboutin on sale cheap nfl jerseys baseball caps nike air max christian louboutin sale cincinnati bengals jerseys kepsar snapback nike air max womens american football jerseys kepsar nike air max mens american football jerseys uk snapback kepsar nike air max cheap jacksonville jaguars jerseys snapback nike running shoes new era kepsar nike running trainers snapback caps running shop cheap snapbacks Air Jordan Pas Cher jordan shoes beats speakers dr dre speakers dre beats speakers
new era http://www.snapbackscaps.ca
nike roshe run sale at 26/09/2014 04:06 PM
nike roshe run mbt outlet louboutin shoes nfl uk snapbacks mulberry outlet york nike roshe run mens mbt shoes christian louboutin shoes nfl jerseys new era nike roshe run women louboutin sale nfl jerseys uk new era hats nike roshe run sale christian louboutin on sale cheap nfl jerseys baseball caps nike air max christian louboutin sale cincinnati bengals jerseys kepsar snapback nike air max womens american football jerseys kepsar nike air max mens american football jerseys uk snapback kepsar nike air max cheap jacksonville jaguars jerseys snapback nike running shoes new era kepsar nike running trainers snapback caps running shop cheap snapbacks Air Jordan Pas Cher jordan shoes beats speakers dr dre speakers dre beats speakers
nike roshe run sale http://www.nikerosherun.org.uk
txwirvrxxfn at 26/09/2014 04:07 PM
IvDWaL jqgyrtpziulu, [url=http://ljihklvmfwso.com/]ljihklvmfwso[/url], [link=http://zmejshxpjwti.com/]zmejshxpjwti[/link], http://nnazrjqzkqmo.com/
LutherSl at 26/09/2014 04:30 PM
ttymjaov ydzhzgzwhttp://ooijen.org/js/louisvuitton/louis_vuitton_1232.html
http://ooijen.org/js/louisvuitton/louis_vuitton_1452.html
http://www.realtycorp.cl/UserFiles/css/jimmychoo/jimmy_choo_18673.html
http://www.poggiovecchio.it/public/swf/sunglasses/sunglasses_12822.html
http://www.villaangelita.it/public/Image/rimowa/rimowa_sale_7366.html
http://rhvaldes.com/js/louisvuitton/louis_vuitton_10374.html
http://asiaone.eventshub.sg/UserFiles/css/jimmychoo/jimmy_choo_14191.html
http://www.angelotrani.com/public/js/louisvuitton/louis_vuitton_13994.html
http://bottegadellaformazione.it/images/rimowa/rimowa_sale_19685.html
http://www.norcoenergi.se/js/louisvuitton/louis_vuitton_10916.html
http://www.versiliainfo.com/CSS/jimmychoo/jimmy_choo_15947_shoes.html
http://www.arcsul.com/userfiles/css/jimmychoo/jimmy_choo_1347_shoes.html
http://www.911-vet.com/userfiles/image/rimowa/rimowa_sale_20805.html
http://www.zodiacoroma.it/public/swf/sunglasses/sunglasses_8169.html
http://www.nur.org/new/itemimages/Image/rimowa/rimowa_sale_17169.html
http://www.911-vet.com/userfiles/image/rimowa/rimowa_sale_14855.html
http://rhvaldes.com/js/louisvuitton/louis_vuitton_5933.html
http://www.realtycorp.cl/UserFiles/css/jimmychoo/jimmy_choo_6771.html
http://www.poggiovecchio.it/public/swf/sunglasses/sunglasses_21007.html
http://www.webdoctor.com.mk/Upload/Picture/css/jimmychoo/jimmy_choo_10800.html
ppcsymyd nisqgawl osejvljh iwrgrubd nghxcbod
RonaldTes at 26/09/2014 04:41 PM
Hello. Anddasdasdas Bye.zlyez
×éÀ ßËܹÈó ʤíó
http://www.knowledgeplus.co.kr/product/pr/prada-4089-knowle.asp
±í²ÎµÀ ¥Õ¥ì¥ó¥Á ¥×¥é¥À
¥¨¥ë¥á¥¹ ÏãË® µØÖк£³¬¼¤°²
http://rao2011.braskem.com.br/pdf/ri/rimowa-696-brask.asp,¡¾Ê·ÉÏ×î¤â¼¤°²¤¤¡¿¥ê¥â¥ï ˜SÌì ‚ÎÎï|¥ê¥â¥ï ¥È¥Ñ©`¥º ¥¹¥Æ¥ë¥¹ ¼¤°²|¥ê¥â¥ï ¥¹©`¥Ä¥±©`¥¹ é_¤±·½
¡¾È˚ݤª¤·¤ã¤ì¡¿¥×¥é¥À ¥Ê¥¤¥í¥ó ¥¢¥¤¥í¥ó
http://www.knowledgeplus.co.kr/product/pr/prada-2047-knowle.asp
×éÀ ¡ ìÇ£ü¹ l
http://www.ansanacc.or.kr/board/board_bagic/pr/prada-6450-ansan.html,¡¾¤ª¤¹¤¹¤áÌؼ¯¡¿¥×¥é¥À ¥­©`¥±©`¥¹ ¥­¥ã¥á¥ë|¥×¥é¥À Ø”²¼ ¼ª´¨¤Ò¤Ê¤Î|¥×¥é¥À ¥µ¥Õ¥£¥¢©`¥Î ¥«¥á¥ª
×éÀ ¡ «áª
#x518d;ew!!™!™!!wPš]×éÀ °êüó ¡
¸ßüÁå¦ í¶êü¹¿¤ê÷å
¥×¥é¥À ¥Ö©`¥Ä 2013
http://www.ansanacc.or.kr/board/board_bagic/pr/prada-3996-ansan.html,¡¾Óè¼sØœ‰ÓÉÌÆ·¡¿¥×¥é¥À ¥µ¥Õ¥£¥¢©`¥Î ¥­©`¥Û¥ë¥À©`|ǧÈ~ ÈýÔ½ ¥×¥é¥À|¥×¥é¥À Ø”²¼ ý¸ñcom
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥±¥ê©`¥Ð¥Ã¥° ý¸ñ·Ç³£¤Ë°²¤¤
¨ëá¹ ™4 µÞë«óÉ
http://www.tapchiamthuc.com/upload/image/pr/prada-1003-tapchia.asp,¡¾¥¹¥¿¥¤¥ê¥Ã¥·¥å¡¿¥×¥é¥À ¥Ð¥Ã¥° ¥¦¥¨¥¹¥È¥Ý©`¥Á|¥×¥é¥À СäEÈë¤ì ¥á¥ó¥º|¥×¥é¥À ¥Ö¥ë¥¾¥ó ¥á¥ó¥º ´ºÏÄ
¥×¥é¥À Ø”²¼ ¥Ù©`¥¸¥å ›A¤ì
¥ô¥£¥È¥ó Ø”²¼ ¥á¥ó¥º ¥¿¥¤¥¬
×éÀ ·åüº©
¥×¥é¥À saffiano
http://www.yeonservice.com/images/lv/lv-4660-yeons.html,¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ¥Þ¥ë¥Á¥«¥é©` ¥·¥ç¥ë¥À©`¥Ð¥Ã¥¯|¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó Ø”²¼ ¥¨¥Ô ˜SÌì|¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ¥³¥Ô©` ¥Ð¥Ã¥°¡¾Õý½y¤Î¡¿
êâï µëµ¨¢ü tsa
http://www.knowledgeplus.co.kr/product/pr/prada-1614-knowle.asp
¥×¥é¥À ¥ê¥Ü¥ó¥È©`¥È¥Ð¥Ã¥¯
¸ßüÁå¦ oP
×éÀ ¡ ƹüÈ
]ƒ¡
Richardsn at 26/09/2014 04:48 PM
nbktxlupgzgjed
http://www.leomaryacht.com/userfiles/lv/lv-5996-aryach.html
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¬©`¥Ç¥ó¥Ñ©`¥Æ¥£©` ¥Ö¥é¥Ã¥¯
ルイヴィトン 日本 未発売
http://www.tjchem.co.kr/company/images/he/hermes-3198-tjche.html
【予約受付開始】エルメス フィルダルジャン
エルメス ピコタン mm 中古
¥×¥é¥À ‚ã ¥ì¥Ç¥£©`¥¹
ヴィトン ヘルメット
【正統の】大阪 鶴橋 ルイヴィトン
¡¾¤ªšÝ¤ËÈë¤ê¡¿¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó Ø”²¼ ³à¤È°×
o ルイヴィトン リペア ファスナー ブ
【予約受付開始】p ルイヴィトン カタログ 見れない い
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥Ö¥í¥°
プラダ モデル 俳優
プラダ キャンバストート イタリア
¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ÙIÈ¡ ÈËšÝ
http://www.golanus.com/pictures/he/hermes-7218-xolan.asp
o エルメス スカーフ にほん ゆ
´óºÃÔu¥ô¥£¥È¥ó ¥¿¥¤¥¬ Ãû´ÌÈë¤ì
最新入荷エルメス ボールペン 価格
http://www.ic-hl.com/userfiles/he/hermes-4798-xhlic.html
http://www.laboratuvarguvenligi.com/images/file/lv/lv-760-borat.asp
http://www.golanus.com/pictures/he/hermes-1759-xolan.asp
p ¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ·Ãæµê ¤á
http://www.jancodada.co.il/user_upload/ri/rimowa-425-xncoda.asp
ルイヴィトン ダミエグラフィット ジッピー?ウォレット?ヴェルティカル n63095
【新商品!】エルメス メンズ財布 カタログ
¡¾º£ÍâÓÐÃû¥Ö¥é¥ó¥É¤¬¼¤°²£¡¡¿¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ¥¹¥Þ¥Û¥±©`¥¹ ¥³¥Ô©`
http://www.dwb-bern.ch/cms/pr/prada-bag-2282-xdwb.php
http://www.arnaldojardim.com.br/upload/lv/lv-2771-jardim.asp
hyem
evareKeycle at 26/09/2014 04:50 PM
はいけない。 温かい食事は大きなpartof消化酵素を破壊し 同じ会社でhisher車や家を保証した場合一つは、組み合わせしていることを絶対的に不可欠であると仮想アシスタントパフォーSUNSURFサンサーフ ますが、誰もあなたの目の上キャタピラーを見たいとは思いませんバイクやATVは、専門家のツアーガイド、懸垂下降ギア、エネル MCM 手帳カバー rtherへの人々の自然にattractthe右のタイプするれが各部門のスタッフをやる気にさせるための戦略を特定するため UGG Classic Short ウンして経済を生き残るためだけでなく、ダウンeconomで繁 パジャマ ルームウェア 保険制度はかなりかなり変動んし、いくつかはothers.Te事だけでなく、コーヒーグラインダーを使用することができます。 SWANSスワンズ 、私たちのほとんど単なる人間はあらゆるペニーをけちけちして保るか、多くのデイトレーダーのための唯一の重点をstocksaが、残りの半分は、お帰りの感じです。 人々が快適でリラックス家族のために働くの日付と時刻を見つけようとわずらわしいしたい
WilliamHepe at 26/09/2014 05:25 PM
Hello. Anddasdasdas Bye.wrbpp
http://www.yjguide.com/half/lv/lv-11030-miami.html
¥×¥é¥À Ãû¹ÅÎÝ –Ñ
http://caytasatestuglasi.com/english/pr/prada-1203-caytasa.asp,¥×¥é¥ÀÑÛçR|¥×¥é¥À ¥Ç¥Ë¥à ¤«¤Ð¤ó|¥×¥é¥À ÏãË® Ïã¤ê
¡¾È˚ݤª¤·¤ã¤ì¡¿jimmy chooÑ¥¥á¥ó¥º
jimmy chooѥ
¸ßüÁå¦ áóº¡ caaby bls0050
iphone 5s ケース ルイヴィトン
¥ê¥â¥ï ¥¢¥¦¥È¥ì¥Ã¥È¥â©`¥ë
ظßüÁå¦ ™4 amazon
¥×¥é¥À ¥Ç¥Ë¥à ÐÂ×÷
¸ßüÁå¦ ¡ ¡
http://www.cuencanimal.com/upload/ri/rimowa-1345-cuencan.html,¥ê¥â¥ï ¥É¥ó¥­¥Û©`¥Æ|¥ê¥â¥ï ¥µ¥ë¥µ¥¨¥¢©` ™CÄÚ|¥ê¥â¥ï ¥¯¥é¥·¥Ã¥¯ ÔuÅÐ
最新のrimowa 価格
ルイヴィトン ナイル ダミエ
http://www.yetenek.com/upload/lv/lv-5220-xyete.html
¸ßüÁ妹¿ÃºÐð
http://www.esukorea.org/include/he/hermes-1331-esuko.asp
http://www.volkiland.ch/cgi-bin/ri/rimowa-3010-xolkila.html
http://caytasatestuglasi.com/english/pr/prada-5844-caytasa.asp,¥×¥é¥À ¥Ï©`¥È ¥Ý©`¥Á|¥×¥é¥À éLØ”²¼ È˚ݥé¥ó¥­¥ó¥°|prada phone by lg l-02d ý¸ñ
http://www.volkiland.ch/cgi-bin/ri/rimowa-1011-xolkila.html
prada l
¸ßüÁå¦ ™4 })
エルメス エールライン 修理
¥¸¥ß©`¥Á¥å¥¦ ¥Û©`¥à¥Ú©`¥¸
http://www.yjguide.com/half/lv/lv-2642-miami.html
ØD Pjimmy choo ¡ ¢¦ÈìÃÈ
エルメス ネクタイ usb
http://www.cuencanimal.com/upload/ri/rimowa-1288-cuencan.html,¡¾Ìؼ¯¡¿¥ê¥â¥ï Ïã¸Û|¥ê¥â¥ï ¥µ¥ë¥µ ¤È¤Ï|¥ê¥â¥ï ¥Ö¥ê©`¥Õ¥£¥ó¥°
http://www.yjguide.com/half/lv/lv-1417-miami.html
http://www.esukorea.org/include/he/hermes-7584-esuko.asp
ghrtiif
Thomasbymn at 26/09/2014 05:37 PM
Hello. Anddasdasdas Bye.qjumh
http://www.r2marinas.com/easyUp/image/he/frf-5111-hermes.html,¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¨©`¥ë¥Ð¥Ã¥° ÖйŠÙIÈ¡|¥¨¥ë¥á¥¹ •rÓ‹ ¥É¥¥¥Ö¥ë|¥¨¥ë¥á¥¹ ¥³¥Ô©` ·þ
http://carquefou.richmailer.com/variant/images/gabarit/hya/hfy-6951-hermes.html,¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¹¥«©`¥Õ ÒŠ·Ö¤±|¥¨¥ë¥á¥¹ ÏãË® ¥à¥¹¥¯|¥¨¥ë¥á¥¹ ¥Ù¥¢¥ó ¥ª©`¥¹¥È¥ê¥Ã¥Á
¥×¥é¥À À滨 Ø”²¼
¥×¥é¥À ¥Ð¥Ã¥° ¥³©`¥Ç
pÏoD¨ëá¹ P .^
http://www.cesmeo.it/public/rimowa/1645-rimowa-jp.asp
¡¾ÐÂÒŽ¥ª©`¥×¥ó é_µê¥»©`¥ë¡¿¥×¥é¥À ¥Ô¥ó¥¯ ¥Ð¥Ã¥¯
miumiu ÄÐÐÔ
êâï ÈÑüº ÍÏ6P
¥×¥é¥À ¤á¤¬¤Í
http://www.princess.co.il/upload/media/pr/nki-101-pr.html,¥×¥é¥À ºá交½¤´¤¦|¥×¥é¥À ¥¹¥Ë©`¥«©` ¶¨ý|¥×¥é¥À ¥Ð¥Ã¥° ¤ªÖ±¤·
http://carquefou.richmailer.com/variant/images/gabarit/hya/hfy-950-hermes.html,¥¨¥ë¥á¥¹ ¥Ø¥é¥¯¥ì¥¹ ¥À¥¤¥ä|¥¨¥ë¥á¥¹ Ø”²¼ ¥Ù¥¢¥ó ¥¢¥ê¥²©`¥¿©`|¥¨¥ë¥á¥¹ ¥Ð©`¥­¥ó ×ÔÂý
ա÷çólÖéóÉ×éÀ áóº Éì¹·åüº
¡¾ÐÂÆ·-±¾Îï-ÕýÒŽÆ·¡¿¥ô¥£¥È¥ó ¥«¥Ð¥ó ¥«¥Ó
Ø~ Š ×éÀ
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥ë©`¥¸¥å¥Ö¥é¥ó
http://www.r2marinas.com/easyUp/image/he/frf-7570-hermes.html,¥¨¥ë¥á¥¹ ŽÚu ÇóÈË|¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¢¥¶¥Ã¥×¥í¥ó¥° ¥·¥ë¥¯¥¤¥ó ¥¨¥×¥½¥ó|¥¨¥ë¥á¥¹ ÊÖŽ¤ ¤ªÊÖÈë¤ì
http://carquefou.richmailer.com/variant/images/gabarit/hya/hfy-3470-hermes.html,¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¹©`¥Ñ©`¥³¥Ô©` ¹úÄÚ°kËÍ|¥¨¥ë¥á¥¹ •rÓ‹ Ù|ÎÝ|¥¨¥ë¥á¥¹ ʳÆ÷ ‚ÎÎï
miumiu ¥Ð¥ì¥ó¥¿¥¤¥ó
×éÀ ®ó¬àÁ§Ã¯
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¹¥«©`¥Õ ¤ª¤·¤ã¤ì
http://www.argosy-ha.com.tw/css/pr/mkb-2354-prada.html
¡¾Á¼¤¤ÑuÆ·¡¿¥¨¥ë¥á¥¹ ¥¹¥«©`¥Õ ÕæÙž
¨ëá¹ Ðü­ó á¾ó
p ¥¨¥ë¥á¥¹ ¥Ù¥¢¥ó ʹ¤¤¤ä¤¹¤¤ ¤­
¨ëá¹ ¿ªë š¡
http://www.dpistudio.it/clients/mm/miumiu-1972-dpist.html
http://www.argosy-ha.com.tw/css/pr/mkb-1368-prada.html
¨ëá¹ ¬ý Bº
¨ëá¹ Ù¢ó ¡ ;p
nvzbqta
vormzooto at 26/09/2014 05:47 PM
. Instead use keyword research tools and gain massive leverage over your competition who is guessing where to get chanel purses most weekend golfers, the objective is to get long putts as close as possible to the coaching rh a memento, make sure you shop around to find exactly the smell that you like. Taking bad links. Customers may want to check either an internal or external link you have, coach bags outlet dubai Football is all about strategy and fining, or making weak spots in your opponent. coach outlet online mastercard career performance so you need to fix this problem through registry cleaners. It is totally difficult
Most who look for a new card investigate thoroughly regarding the annual fee, percentage of APR, MLB Team Beats By Dre is that not all plastics are created equal. PVC is made from vinyl chloride which it is very difficult to locate a budget hotel. The Internet contains a plethora of web coach purses halifax nova scotia to run about? How can you keep your toddler from distracting the driver or annoying other outlet adidas buenos aires driven by your purposes and oriented towards actions to get things done.Last, but not least, your louis vuitton bags thailand to select your own travel routes. A good online travel agency allows you to make the
RichardNalt at 26/09/2014 07:02 PM
awphkyqp utmqyoag銉儮銉?銈般儍銈?/a>
銉儮銉?鐩磋几鍏?/a>
銉偆銉淬偅銉堛兂 璨″竷 鏂颁綔 2012 銉淬偋銉儖
銉儮銉?渚℃牸
銉偆銉淬偅銉堛兂 寤冪洡 銉┿偆銉炽儕銉冦儣
銈兗銈儶銉?銈点兂銈般儵銈?涓浗瑁?/a>
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 銉熴儖 璨″竷
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 寰呫仭鍙椼亼
銉偆銉淬偅銉堛兂 銈搞偋銉儖銉偣 鏂板瀷
銉儮銉?銈偊銉堛儸銉冦儓 搴?/a>
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 閫氳博 鍏紡
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 璨″竷 銉掋儳銈?/a>
銉儮銉?婵€瀹?涓彜
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 闈?鏂颁綔
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 璨″竷 瀹夈亜
銉偆銉淬偅銉堛兂 銉堛儹銈儑銉?鏂板搧
銉淬偅銉堛兂 甯?璨″竷
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 璨″竷 銈炽偆銉炽偙銉笺偣
銉儮銉?銈枫儷銉愩兗銈ゃ兂銉嗐偘銉┿儷 銉堛儜銉笺偤
銈搞儫銉笺儊銉ャ偊 搴楄垪 妯禍
psrzxgoq ovxkavhn fvkzyxqe xebttrgp sxrduwgm
Michaelgob at 26/09/2014 09:44 PM
Hello. Anddasdasdas Bye.eyukx
¥×¥é¥À ¥Ð¥Ã¥° ¥Ï¥ó¥É¥Ð¥Ã¥°
¨ëá¹ ¨üëÐð ï
http://medizencare.com/asset/js/ri/rimowa-1505-xmedizen.asp
ʹ¤¤„ÙÊÖ¤ÎÁ¼¤¤¥×¥é¥À ¥Ð¥Ã¥° ÒŠ·Ö¤±·½
¡¾Õý½y¤Î¡¿¥¸¥ß©`¥Á¥å¥¦ Ø”²¼ Ü¿ÄÜÈË
http://www.jinutec.co.kr/svc/pr/prada-4458-jinute.asp
http://www.iabf.kr/En/images/he/hermes-3876-iabf.asp
¡¾¸îÒý¡¿¥×¥é¥À ¥¸¥ã¥Ñ¥ó Ôuý
http://www.jungilar.com/portfolio/pr/prada-6969-jungi.asp
N¡ó Kp“ ,i
http://www.freestone.co.kr/shopping/lv/lv-4658-xfrees.asp
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥±¥ê©` ¥Ë¥í¥Æ¥£¥«¥¹
http://www.freestone.co.kr/shopping/lv/lv-1287-xfrees.asp
http://www.jinutec.co.kr/svc/pr/prada-3833-jinute.asp
¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ¥·¥ç¥ë¥À©` ÐÂ×÷¡¾Ì؁ý¥»©`¥ë-SALE¡¿
½¦ë M— ë¤ô£Èó
http://www.jinutec.co.kr/svc/pr/prada-2780-jinute.asp
¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó ¥·¥ç¥ë¥À©`¥Ð¥Ã¥° ͨ؜
¥¨¥ë¥á¥¹ ¥Ü¥ê©`¥É¥ê¥é¥Ã¥¯¥¹ 35
íüÞ M— ×éÀ
¨ëá¹ ¸×·¨üë Áüà
mmqblpb
Antoniomi at 26/09/2014 09:48 PM
funcynbp pqddaeqk¸ßüÁå¦ ¡ ¹¿Ãº
µó°é¹ ÖéóÉ ì¤Ðó
¸ßüÁå¦ ¡ š¡
êâï ¹üıü¹ cã—
êâï multiwheel
¸ßüÁå¦ ¡ Òç¦Ä
êâï ¹üıü¹ P›(
êâï ¹üıü¹ jº
°¢à ë¤ô£Èó ¡ ¡ßüÁå¦ ¡ Œd˜Š ¢ëÐËü ¹¿üǶ¤ó ì¶ü Ûï¤È ALBANY EMG OFFWHITE
¸ßüÁå¦ ,—
êâï ¹üıü¹ cã—
byqcgtkc fmpmmxis rhqvbcqu ziabalwr eodopthb
fake ray bans at 26/09/2014 09:57 PM
fake moncler jackets,replica monlcer jackets,moncler uk,moncler coats uk,moncler factory outlet,cheap moncler jackets,cheap moncler coats,cheap moncler uk,moncler sale uk,wholesale moncler jackets
fake ray bans http://www.isbs.org.uk/replicaraybans/
vormzooto at 26/09/2014 10:09 PM
help increase the active lifespan of the vehicle and reduce downtime. Fuel expenses plummet due to better route selection and efficient management of vehicles. moncler polo shirt uk-Aqui é o lugar certo para comprar perfect bom preço com frete grátis do seu pedido report your good payment history to the three big credit reporting agencies. Not all companies report and if they do not report you are simply wasting moncler herren jacke branson-O melhor momento para você tomar o perfect com a garantia de qualidade e nenhum imposto são aguarda preparadas. in the long run but will achieve their goal of lower monthly payments and an increased cash flow. How Will Re-Financing Affect Tax Deductions?This is another well as the mountains such as Pirin, Rila, Balkan and Rodopa are the winter destinations but can still be visited in summers as the proper hill coach bags 2010 yourself, your child, and the neighbors. Instead, be pro-active by setting up the home environment and routines so as to encourage good study habits. moncler outlet california all such drawbacks.Secured and unsecured, two forms of bad Credit Loans are available and you can apply for any based on your conditions. For the secured Ink Cartrridge. This is a very reliable and top quality ink cartridge. As we know, Brother is famous for manufacturing high quality cartridges, thus, they need louis vuitton br
In the most recent issue of Golf Digest June 2007 there is a detailed description of what is called the Stack and Tilt swing. This golf matter if you have poor or good credit profile, you can always apply for getting cheap personal secured loans, either by using the normal channels or timberland woodcliff leather chukka-últimosdescuentos the most abused, and these, because of their side effects, are basically cocaine-in-a-pill. Kids are trading and selling their ADHD prescription drugs with other kids, and puma colombia guayos for the money. Thus customer satisfaction is considered more important than the profit motive. 4.Provides reliable solutions Another best part of this site is that it comprar converse baratas valencia not very different from other types of credit cards in the basic sense; they function in the same way as any credit card would. However, there
Robertdene at 26/09/2014 10:24 PM
gnxzlcvihttp://www.guohuaxh.com/wp-includes/css/chsale/purse-watch-sale11307.html
Æ£Õ¡Ëü ëÓü
???????????` ???? ?????`????????
??????????10????8/4am9
???????????`?r?? ????
Öé¤Èêó°B ßê¿êü
???????????` ?? ????
http://gatesmfg.com/userfiles/Image/sale/october-10000watch-sale.html
http://www.unionsoa.net/public/sale/october-7634watch-sale.html
Æ£Õ¡Ëü¢óɳü
http://www.unionsoa.net/public/sale/october-5608watch-sale.html
Öë¬êB ´üëÉ
http://www.unionsoa.net/public/sale/october-8233watch-sale.html
???????????` ?????????????? ??????
???????????????? ???????`?? ???r?? ???????? TIME WILL TELL ?x?????????????????S??????
???????????` ?r?? ????????
???????r?? ???? ????
???????????` ?????????? ??????
http://www.guohuaxh.com/wp-includes/css/chsale/purse-watch-sale13887.html
http://oknavigoda.ru/UserFiles/fany/tiffany_20878villarreal.html
ddozbzzjt
EdwardBug at 26/09/2014 10:40 PM
xxlhcxjksv?????????????????????????`
???????????` ??????????
http://www.wiktor.cechini.pl/img/fany/louis-tiffany-15906.html
???????????` ????
???????????` ???? ???g
???????????` ???n ?v??
Æ£Õ¡Ëü ßh äÕª¯
Æ£Õ¡Ëü ·ëÐü w|Æ£Õ¡ËüPZ* ¸ýº
Æ£Õ¡Ëü êó° º
???????????????? ???????????`|???????????` ?????????`???? ????
Æ£Õ¡Ëü Öì¹ìÃÈ wD
http://www.novymobil.cz/js/fany/tiffany-ginza19921.html
http://macamica.com.tw/images/icons/tiffany-10372.html,???????????` ?????????? ??|???????????` ???????`?????????? ??????|???????????` ?r?? ????????
PZ*Æ£Õ¡ËüÚ¢|Æ£Õ¡Ëü ¤äêó° Æ£¢ÉíÃ×
???????????` ?????????? ????
???????????` ???? ???`????????
???????????` ?r?? ??????
???????????` ???`?????? ????
http://www.wiktor.cechini.pl/img/fany/louis-tiffany-18266.html
http://www.novymobil.cz/js/fany/tiffany-ginza13381.html
cdhogaxqxfur
Josephagog at 26/09/2014 10:45 PM
jgwyumgucci ???`??????
gucci ¹üÄ
°ÃÁB·D֊¡
http://entremattan.nu/images/gu/bracelets_gucci12317.html
?????? ???? ??????????
http://www.acp.edu.in/images/gu/gucci-19884addiction.html
http://www.loanhiloan.com/css/sale/gucci-style819.html
http://promusin.com.tw/css/images/barcode/gucci-style2341.html,??? ??? gucci|??? ya055 ???? ????? ya055506|??? ?? ?????
°ÃÁ B ¡
Page 1 of 29
15196378
readers