• Most Read
  • Most Commented

Categories

Archives

6 ngôn ngữ cần thiết cho CEO có tầm nhìn toàn cầu

02:20 PM Wednesday April 15,2015
Posted by Pham Ngoc Hoang Ngan Under L&M Skills | Commments (40)
  • Print

Cách đây không lâu, CEO Facebook Mark Zuckerberg đã gây ấn tượng tốt bằng khả năng ngoại ngữ của mình khi đến Bắc Kinh, Trung Quốc. Biết nhiều hơn một ngôn ngữ là một trong các yếu tố giúp ích cho các CEO có tầm nhìn quốc tế.

 


Bill Gates - tỉ phú giàu nhất thế giới, người có tài sản trên 80 tỉ USD và mỗi ngày kiếm được 4 triệu USD theo cách tính của CNBC - từng chia sẻ rằng không biết ngôn ngữ nào ngoài tiếng Anh là điều khiến ông hối tiếc nhất.

"Tôi đã theo hai khóa tiếng Latin và Hy Lạp tại trường trung học và được điểm A. Nhưng tôi lại muốn mình biết tiếng Pháp, Ả Rập hoặc Trung Quốc. Tôi lúc nào cũng hy vọng có thời gian học một trong số các ngôn ngữ đó, có thể là tiếng Pháp chẳng hạn vì nó dễ nhất”, Gates nói.

Sự thú nhận về điều hối tiếc nhất của Bill Gates đến sau khi CEO Facebook, Mark Zuckerberg, đã gây ấn tượng tốt khi trò chuyện 30 phút trong phần hỏi đáp bằng tiếng Trung với sinh viên ở Đại học Thanh Hoa, Bắc Kinh (Trung Quốc) hồi tháng 10.2014.
Bằng việc học tiếng Hoa và chứng minh trình độ khá thành thạo của mình, Zuckerberg đã phát triển các mối quan hệ kinh doanh sâu rộng hơn, lấy được lòng khách hàng ở thị trường mục tiêu.


Biết ngoại ngữ là một trong những yếu tố tiếp cận với thị trường mục tiêu - Ảnh: Reuters


Dưới đây là 6 ngôn ngữ cần thiết nhất cho một CEO có tầm nhìn và mục tiêu quốc tế,  theo trang Entrepreneur.

1. Tiếng Tây Ban Nha

Tây Ban Nha là ngôn ngữ mà các cơ quan dịch thuật trực tuyến thế giới gặp phải nhiều nhất, được sử dụng bởi hơn 417 triệu người trên toàn thế giới.

Ngoài tiềm năng kinh doanh thương mại tại các nền kinh tế nói ngôn ngữ này như Mexico, Argentina, Chile, Peru, Colombia và Venezuela ở Trung và Nam Mỹ, tiếng Tây Ban Nha cũng giúp các CEO thâm nhập vào thị trường nước này và tiếp cận cộng đồng nói tiếng Tây Ban Nha tại Mỹ - nhóm người có sức mua hơn một nghìn tỉ USD mỗi năm.

Ngoài những lý do trên, Tây Ban Nha thuộc nhóm ngôn ngữ Rôman, gần gũi với tiếng Anh cũng là một thứ tiếng dễ học hơn nhiều ngôn ngữ khác.

2. Tiếng Trung Quốc

Có hàng chục phương ngữ khác nhau ở Trung Quốc, nhưng tiếng Quan thoại chuẩn (tiếng Phổ thông) hiện nay vẫn được sử dụng rộng rãi và phổ biến nhất. Tiếng Quan thoại là ngôn ngữ được sử dụng rộng rãi nhất thế giới với 1,1 tỉ người bản ngữ. Tiếng Trung Quốc nói ở thể Quảng Đông chuẩn thì là một trong những ngôn ngữ chính thức của Hồng Kông (cùng với tiếng Anh) và của Ma Cao (cùng với tiếng Bồ Đào Nha).

Đơn cử, sử dụng được tiếng Ngô (wu) mở cửa cho các CEO hiểu thêm về thị trường tiềm năng Thượng Hải với 80 triệu người - bằng quy mô của thị trường nước Đức.

3. Tiếng Nga

Nga có thị trường lớn với tài nguyên thiên nhiên dồi dào. Hơn nữa đây là một nước đang phát triển mạnh về công nghệ thông tin.

Tiếng Nga đứng thứ 9 trong danh sách các ngôn ngữ phiên dịch chủ yếu của các hãng dịch thuật và đang được sử dụng bởi 280 triệu người trên khắp hành tinh. Tiếp cận với ngôn ngữ này không những mở cửa vào thị trường nước Nga mà còn vào các nước lân cận - những quốc gia tách ra từ Liên bang Xô Viết

4. Tiếng Bồ Đào Nha

Bồ Đào Nha là ngôn ngữ dịch thuật phổ biến thứ tư tại các hãng dịch thuật và mức độ sử dụng ngôn ngữ này gia tăng trong các năm gần đây. Tổng số người nói tiếng Bồ Đào Nha trên toàn cầu là hơn 200 triệu.

Tiếng Bồ Đào Nha được dùng ở Brazil - quốc gia với số dân lớn và khối lượng tài nguyên khổng lồ, đang chuyển mình từ một thị trường mới nổi thành một trong những nước giàu nhất thế giới.

5. Tiếng Ả Rập

206 triệu người trên thế giới nói tiếng Ả Rập - ngôn ngữ phổ biến thứ năm toàn cầu.

Một CEO nói được tiếng Ả Rập sẽ giúp công ty gây thiện cảm với thị trường có nền văn hóa trực tuyến phát triển và chưa hiện hữu các trang như Amazon hay Alibaba của riêng họ và là một trong các khu vực giàu tiềm năng phát triển nền kinh tế năng lượng nhất thế giới.

6. Tiếng Đức

Đức hiện là nền kinh tế lớn nhất trong các nước thuộc Liên minh châu Âu và là một trong những nền kinh tế lớn nhất thế giới.

Ngày nay, tiếng Đức được nói bởi xấp xỉ 100 triệu người bản xứ, chủ yếu ở Áo, Đức, Bắc Ý, Nam Đan Mạch, Thụy Sĩ… và khoảng 30 triệu người không phải bản xứ khác. Theo Sách kỷ lục Guinness, số lượng bản dịch từ tiếng Đức sang ngôn ngữ khác và ngược lại là lớn nhất thế giới.

 

(Sưu Tầm)


  
Share your comment
I agree with all Terms of Use *
Comments
www.steeldrumbart.com/JDQ1WL/index.html at 13/05/2015 09:15 PM
You must machine your property considerably before you get your floor coverings cleaned. The more period which is used on a location, the greater that dirt will get removed from the idea. Carrying this out can help to save your own rug from the great deal of pointless staining as well as extend the life a whole lot. Some time spent vacuum-cleaning will likely be well worth it ultimately.
www.steeldrumbart.com/JDQ1WL/index.html http://www.steeldrumbart.com/JDQ1WL/index.html
www.cias-rivedroite.fr/img/Article1/275.html at 13/05/2015 09:21 PM
Emphasis your time and effort in top-tier merchandise promoting options. These kind of top-tier merchandise appeal to top-tier consumers. These types of clients are sensible, they understand what they want, along with seriously, they are a lot of exciting to use. And is not make fish an essential part of your organization -- having very good customers? Sure, I thought so.
www.cias-rivedroite.fr/img/Article1/275.html http://www.cias-rivedroite.fr/img/Article1/275.html
Cheap Oakley Radar Path Sunglasses MD002392 at 13/05/2015 09:29 PM
Moving the world of rug cleaning could be perplexing sometimes. With the amount of possibilities and thus several specialists offered, how may you ever before obtain the one that is good for you? This article has given you a few valuable assistance. Study it yet again and better understand the most critical things to consider before hiring your carpet cleaning service skilled.
Cheap Oakley Radar Path Sunglasses MD002392 http://www.catherinemcclung.com/GLIWKTFKSR/index.html
www.shhair.org/1IFESIAST/index.html at 13/05/2015 09:32 PM
If you are thinking about getting your carpets cleaned by professionals, call all around to a few various businesses. Enquire about any kind of deals these are currently jogging for example a number of area savings, maybe first carpeted area free. A few organizations will perform one no cost space, in hopes you will employ all of them for more rooms.
www.shhair.org/1IFESIAST/index.html http://www.shhair.org/1IFESIAST/index.html
tiffany outlet store uk store at 13/05/2015 09:55 PM
Inquire your own carpet cleaning when they can leave fans along with you to help your own floor coverings to be able to dry out more quickly. They are going to probably charge a fee a fee, however it can decrease the chances that a person will certainly geton your own wet carpet, ruining the job which has been completed. They are going to additionally probable select rid of it up after the fans have inked their career.
tiffany outlet store uk store http://www.theclaytongroup.org/DD1XK/index.html
ray ban wayfarer replacement arm price at 13/05/2015 09:55 PM
Never ever hesitate to question a rug cleaners the length of time they are running a business. This gives which you good option associated with whether they might be trustworthy to execute a great job. Should they have not necessarily been in business very long, you need to demand a many more referrals than normal.
ray ban wayfarer replacement arm price http://www.fleetmate.com/8SL2X24/index.html
www.donaldjkochan.com/SU2Q47YI/index.html at 13/05/2015 10:10 PM
Should you be needing an expert rug cleaning work, it can be hard for you to cross your bulk amount of services obtainable in your location. Should you comprehend the differences offered by many organisations as well as the rewards they can offer you, your pursuit can be less complicated. Right here important suggestions that can help anyone who desires to work with a skilled floor covering solution.
www.donaldjkochan.com/SU2Q47YI/index.html http://www.donaldjkochan.com/SU2Q47YI/index.html
who carries oakley sunglasses at 13/05/2015 10:11 PM
Many stains like blood, java or perhaps fruit juice can be removed effectively by simply mixing 1 tsp of each of meal detergent along with white wine vinegar into a qt . of hot water. Use the blend to the discolor and invite for you to dry extensively before hoovering. A credit application involving dry out cleansing liquid may be needed to take out some spots.
who carries oakley sunglasses http://www.drcounts.com/9LJ7SP/index.html
www.dwpltd.com/LK95HQFPP/index.html at 13/05/2015 10:21 PM
Numerous stains including blood vessels, caffeine or even fruit juice are easy to remove successfully simply by merging one tsp every one of meal cleaning agent and apple cider vinegar into a qt . of hot water. Use the mix for the blemish and enable for you to dry thoroughly ahead of hoovering. A software regarding dry cleanup water may be needed to eliminate several stains.
www.dwpltd.com/LK95HQFPP/index.html http://www.dwpltd.com/LK95HQFPP/index.html
acheter ralph lauren at 13/05/2015 11:27 PM
Be sure you comprehend the terms of service for the marketing with articles directories you intend on utilizing, before you start writing and submitting articles. Many of the larger sites can be stringent regarding minimum number of words along with high quality. Most usually articles that have certainly not already been posted anywhere else, despite the fact that certain kinds will let you article your site content in other places, after they get very first split their way.
acheter ralph lauren http://www.bassinsetaquariums.com/cache/Article/15.html
ray ban wayfarer 50mm vs 54mm price at 14/05/2015 12:24 AM
Raising the Globe And Yourself As well: Precisely how Solar Energy Can Make A Variation
ray ban wayfarer 50mm vs 54mm price http://www.stardesignstudio.com/J96AP/index.html
glasses tiffany co store at 14/05/2015 01:34 AM
Use a apparent understanding of your evryday energy intake ahead of purchasing a solar electricity technique for your home. Solar power systems can be expensive, along with discovering how many you need is very important. The amount of you need depends about the total every day power utilization of your home along with household, so possessing this information is important to produce a brilliant acquire.
glasses tiffany co store http://www.michaelschall.com/4GX9PYHMYH/index.html
cheap nike online store uk at 14/05/2015 01:52 AM
Maybe you have heard what solar energy just before, nevertheless it may not have actually authorized because one thing imperative that you anyone. Nevertheless, you might not have got recognized which solar technology can help you save significant amounts of money in years into the future. The following post will help inform you of that solar power functions and just how it can benefit a person.
cheap nike online store uk http://www.cmlcepa.org/5N6UQD1TLQ/index.html
www.mermaidanddolphin.com/GS30VK2K0/index.html at 14/05/2015 03:25 AM
You might have heard what solar technology just before, nonetheless it might possibly not have ever authorized while a thing crucial that you an individual. Even so, you possibly will not have got understood that will solar power could help you save lots of take advantage a long time. The next write-up can help explain how solar technology operates and the way it will also help a person.
www.mermaidanddolphin.com/GS30VK2K0/index.html http://www.mermaidanddolphin.com/GS30VK2K0/index.html
tiffany heart tag toggle link necklace us at 14/05/2015 03:43 AM
Are you currently questioning the best way to help to reduce your current carbon dioxide impact on earth? There are numerous little methods this can be done, but simply by moving over for you to solar panel technology you are able to help make a huge impact. Solar technology can be alternative, that means healthful to the environment along with best for your bank account too.
tiffany heart tag toggle link necklace us http://www.ashleyjobs.net/QNPOS44GH/index.html
tiffany frames store at 18/05/2015 12:48 PM
Tips On how to Make Money Online Which might be Easy to follow
tiffany frames store http://www.michaelschall.com/UMSSE7/index.html
how to spot fake ray bans aviators store at 18/05/2015 12:48 PM
Producing online seminars regarding themes that you are an expert could be a smart way to make money online. A web conferencing is similar to an online seminar. It costs little or no or free to produce a web-based movie on your own matter of expertise. If your subject is at requirement plus your demonstration is nice, people will be ready to pay a cost to observe your own webinar within their ease. Once it is available, advertising and perhaps giving an answer to queries will be your simply responsibilities.
how to spot fake ray bans aviators store http://www.digitsense.com/0TT9REP2D/index.html
air jordan 13 for sale online at 18/05/2015 01:28 PM
Do not starting your vehicle buying decision only in price. Whilst prices are very important, do i think the the actual reputation of the card dealer. You want to discover a location we know of for excellent customer care as well as standing up guiding your autos you can choose from for those who have just about any issues later on.
air jordan 13 for sale online http://www.mallochconstruction.com/HLM9G/index.html
discount Oakley Fast Jacket Sunglasses MD002217 at 18/05/2015 01:37 PM
Offer to purchase an automobile right then when the dealer will get together the price tag specifications. Offer a price which is sensible, generally at as well as somewhat over invoice. Arrive with information about how an individual located this kind of cost, and order dedication in some recoverable format they agree to this.
discount Oakley Fast Jacket Sunglasses MD002217 http://www.jeremypearse.com/PT98KWD8/index.html
michael kors watches uk sale at 18/05/2015 01:37 PM
On your own witnessed, diet can enormously improve your life. It requires a lot of planning, lots of monitoring, along with tons of tolerance, however it is almost all worth every penny ultimately, to reside in happier and healthier.
michael kors watches uk sale http://www.micromatelabels.com/GFEFEST2L/index.html
Start«12»End
Page 1 of 2
14149378
readers