• Most Read
  • Most Commented

Categories

Archives

'Ao làng hay biển lớn đều là cơ hội cho FPT phát triển'

02:06 PM Friday April 18,2014
Posted by Quản trị Under L&M Skills | Commments (13)
  • Print

“Người FPT hãy mạnh dạn dấn thân vào con đường hội nhập, có nhảy xuống nước mới biết là "ao làng" hay "biển lớn". Dấn thân có thể sẽ phải trả giá nhưng không thử thì không có gì", nhà sử học Dương Trung Quốc chia sẻ.

Đúng như dự đoán, buổi chia sẻ chiều ngày 17/4 của nhà sử học Dương Trung Quốc về chủ đề “Người Việt từ ao làng ra biển lớn” đã thu hút hàng trăm khán giả về tầng 13, tòa nhà FPT Cầu Giấy, Hà Nội, tham dự. Chưa đến 18h nhưng khán phòng đã không còn chỗ trống, BTC phải huy động ghế cho những người đến sau.

Rất đông khán giả đã đến dự buổi nói chuyện với nhà sử học nổi tiếng.

Với những hiểu biết sâu sắc về các vấn đề lịch xử, xã hội, ông đã cung cấp thêm những góc nhìn mới về tính cách người Việt.

Theo ông, trong lịch sử, người Việt có tính ứng biến rõ nét. Ở thời kỳ Bắc thuộc, chúng ta đã dần chọn cách “ứng xử” thích hợp với nền văn minh Trung Hoa thay vì hoàn toàn bác bỏ. Cha ông gạn lọc những nét tinh tế để học tập và phát triển thành văn hóa của riêng mình. Người Việt đã tạo ra chữ Nôm dựa vào chữ Hán, sau đó chọn chữ Latin để cách ly dần người phương Bắc, tiếp cận với văn minh phi Trung Hoa. Điều đó đã tạo ra văn hóa cạnh tranh.

Ông Dương Trung Quốc nhấn mạnh tính ứng biến của người Việt.

Với nhiều câu chuyện lịch sử thú vị từ xa xưa, nhà sử học nhận định: “Người Việt Nam tưởng như rất cổ điển nhưng khi thấy cái lợi, cái hay thì thay đổi rất nhanh. Chính cách ứng biến đó khiến văn hóa Việt Nam có sự kết hợp, tiếp thu hài hòa từ văn hóa Đông Tây. Song tính ứng biến có hai mặt, có thể khiến chúng ta thụ động nhưng đôi khi cũng thúc đẩy sự sáng tạo, linh hoạt”.

Tuy nhiên, ông cũng cho rằng người Việt có chủ nghĩa dân tộc đáng quý nhưng khi tinh thần dân tộc quá cao dễ dẫn đến cực đoan. Với vị trí địa lý đặc biệt, chúng ta có điều kiện tiếp xúc với phương Tây từ rất sớm nhưng do nhu cầu "tồn tại" nhiều hơn là "phát triển" nên cuối cùng người Việt đã "khước từ" nhiều cơ hội để vươn lên.

Do vậy, nhà sử học khuyên các bạn trẻ ngày nay cần tích cực tham gia vào quá trình hội nhập càng rộng, càng sâu sắc càng tốt. Đó chính là cơ hội học tập, tiếp thu những tinh hoa để phát triển, hoàn thiện mình. “Người Trung Quốc rất thành công trong việc đưa học sinh đi du học ở nhiều nơi trên thế giới. Đây là cách gần nhất để học hỏi nền văn minh của nước bạn”, ông nhấn mạnh.

Đồng quan điểm bước ra thế giới của anh Nguyễn Hữu Thái Hòa, Giám đốc Chiến lược FPT, "toàn cầu hóa không chỉ là ra nước ngoài mà còn ngay chính sân nhà", nhà sử học cũng cho rằng, chúng ta có thể “xuất cảnh tại chỗ” để học “thiên hạ” vì quá trình học hỏi nào cũng là hội nhập.

TGĐ FPT Bùi Quang Ngọc cho rằng phải chuẩn bị kỹ lưỡng, có quy trình chặt chẽ để ra biển lớn.

Trước những đặc tính của người Việt mà ông Dương Trung Quốc đã chỉ ra, TGĐ FPT Bùi Quang Ngọc đưa ra bài học: “Toàn cầu hóa ở FPT là mang dịch vụ công nghệ cao ra thế giới nên phải biết chúng ta là ai, quốc gia khác như thế nào để ứng xử thích hợp. Nếu muốn làm việc với người Nhật hay người Đức cần phải nắm rõ văn hóa, tính cách của họ. Thay vì có sự cố mới ứng biến, chúng ta cần có sự chuẩn bị kỹ lưỡng, có quy trình chặt chẽ để ra "biển lớn" vì đây là trận đánh rất quan trọng”.

Nhà sử học cũng bổ sung: "Muốn hội nhập phải học hỏi "thiên hạ" song phải giữ cái hay, cái tốt của riêng mình để hòa nhập nhưng không bị hòa tan. Cứ học hoàn toàn theo cách của người Đức, người Nhật chưa chắc đã thắng mà cần giữ nét văn hóa riêng vì người toàn cầu hóa đi tiếp cận với cái mới nhưng bản chất vẫn liên kết với nhau bằng quan hệ cũ”.

Trước băn khoăn của một khán giả về xây dựng văn hóa công ty trong thời hội nhập, ông nhấn mạnh: “Cần tránh hình thành các nhóm liên kết với nhau vì lợi ích hay quan hệ địa phương vì nó tuy kết cấu chặt nhưng không bền vững. Nên gắn kết với nhau bằng tình cảm, xây dựng văn hóa theo tinh thần gia đình mới lâu dài, bền chặt”.

Nhiều người FPT đã có hơn chục năm onsite “chinh chiến” ở nước ngoài cũng chia sẻ những lo lắng về điểm yếu của người Việt như trình độ ngoại ngữ, khả năng giao tiếp và chưa am hiểu văn hóa nước bạn khiến chúng ta mất nhiều cơ hội tiềm năng. Để khắc phục điều đó, ông Quốc cho rằng phải nhìn lại hệ thống giá trị cốt lõi của giáo dục, giao tiếp, có trải nghiệm mới rút ra bài học để sửa đổi, hoàn thiện.

"Từ ao làng ra biển lớn là cơ hội để FPT phát triển nhưng từ biển lớn về ao làng cũng là một thử thách", nhà sử học cho biết.

Sau gần hai giờ chia sẻ, nhà sử học đã mang lại cái nhìn toàn diện hơn về tính cách người Việt và bối cảnh toàn cầu hóa. Ông nhắn nhủ: “Người FPT hãy mạnh dạn dấn thân vào con đường hội nhập, có nhảy xuống nước mới biết là "ao làng" hay "biển lớn". Dấn thân có thể sẽ phải trả giá nhưng không thử thì không có gì. Quan trọng là chúng ta có đủ hành trang, ứng biến linh hoạt và phát huy sức mạnh từ những điều bình dị trong cuộc sống. Từ ao làng ra biển lớn là cơ hội để FPT phát triển nhưng từ biển lớn về ao làng cũng là một thử thách. Cả hai đều là cơ hội cho FPT".

Nhà sử học Dương Trung Quốc vốn có mối quan hệ thân tình với FPT. Ông đã tham gia nhiều sinh hoạt như một thành viên thân thiết. “Không biết những ý kiến của tôi giúp ích cho các bạn như thế nào nhưng tôi vẫn mong muốn được lắng nghe, học hỏi lại từ chính những câu chuyện của các bạn. Tôi thấy người FPT không chỉ biết đến khoa học công nghệ mà còn rất quan tâm đến các vấn đề xã hội, biết cách học hỏi nhiều ở góc độ khác nhau, tư duy chính xác, đề cập đến những vấn đề bản chất. Tôi cũng cảm nhận sự khao khát của các bạn, hỏi để hành động và thành công”, ông nói.

Đến với chương trình từ rất sớm và ngồi lại đến phút cuối, anh Cao Quang Minh, Quản lý FPT Shop Lạc Long Quân, Hà Nội, mong muốn lắng nghe những lời khuyên của nhà sử học Dương Trung Quốc để bước ra sân chơi toàn cầu, song anh cho rằng do chủ đề quá rộng nên khó tập trung vào FPT. “Tuy nhiên, những vấn đề bác chia sẻ rất hay, hữu ích và sâu sắc, giúp người nghe có cái nhìn rõ và bao quát hơn về các vấn đề kinh tế, chính trị - xã hội. Đặc biệt, những phân tích của diễn giả về tính ứng biến của người Việt hay và thú vị, giúp chúng ta có bài học thiết thực trong quá trình toàn cầu hóa”, anh nhìn nhận.

Tây Hạ (Chungta.vn)


  
Share your comment
I agree with all Terms of Use *
Comments
horny at 09/10/2014 09:44 PM
JtY2JI http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com
longchamp france at 19/11/2014 03:11 PM
If any one wants to be a successful blogger, afterward he/she must look at this paragraph, for the reason that it contains al} strategies related to that.
longchamp france http://www.philmass.org/spip192/spip.php?id=3-longchamp-jeremy-scott.html
Vanessa Bruno Pas cher at 27/12/2014 11:34 PM
Hello, this weekend is fastidious designed for me, for the reason that this point in time i am reading this impressive informative paragraph here at my house.
Vanessa Bruno Pas cher http://www.nattyphotography.fr/
zork at 08/01/2015 07:44 PM
w44eNJ http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com
sally at 11/01/2015 04:55 AM
11cT1I http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com
Mulberry Bags Sale at 14/01/2015 05:14 PM
When some one searches for his vital thing, thus he/she needs to be available that in detail, so that thing is maintained over here.
Mulberry Bags Sale http://mulberrybagssale.outform.co.uk/
Thomas at 27/02/2015 10:15 PM
It is what I want – Bounty Hunter TK4 Tracker IV Metal Detector

It can be a real pain to lose your watch or jewelry, especially when you are at the beach. Digging through the sand has never been very ideal, especially if what you are looking for is something small. This is even a bigger pain if you are searching at nighttime. You don’t have to get too frustrated and immediately mourn your loss anymore with this Bounty Hunter metal detector! This model is very easy to use and can handle more extreme ground conditions, and even wet surfaces.
http://bestmetaldetecotr.com/?p=92

Bounty Hunter metal detectors like this one come with three different tracking modes that can make life easier for you. The first is the Motion All-Metal mode, which will detect all metals, except for those that are minerals in the ground. The machine has a preset ground balance feature to avoid detecting minerals. The next mode is Discrimination mode and it can automatically remove unwanted metals from its detection. The last mode is the two-tone mode, which will make different tones to determine if the nearby object is valuable or not. http://bestmetaldetecotr.com/

Not only will these different modes help you in your treasure hunting or tracking of lost items, but also the 8-inch open coil design. Because of this design, it can search much deeper and further than any previous models of Bounty Hunter metal detectors. It can search 8 inches for small objects and 3 feet for larger ones. The coil is even waterproof, so you can also use it for damp or wet surfaces.

Given all of this so far, it is good to note that there are some other pros to using this particular metal detector. That includes how it is not prone to electromagnetic interference, that you can attach headphones to it so that no one else can hear the beeping, and the adjustable height, so even kids can use this. Besides these good things, there are also a few cons to buying this model. One of these is that it can be difficult to maneuver since it requires you to keep moving it around. Another is that it doesn’t always search as deep as you would want, as not all objects are simply 6-8 inches below the ground. If you are more advanced and need something with better detection, then a Garrett Pro Pointer may be the better tool for you, since it has a wider radius and better detection ability. http://bestmetaldetecotr.com/

Overall, this is a great tool for beginners who need to do their treasure hunting or search for lost items in more complex ground conditions. It has a bit of a limitation with ground depth, but if you are not doing some avid searching, then this tool will do fine for you. Since it is very lightweight and the height is adjustable, it is very handy to carry around and you won’t get tired easily. The different modes will definitely help you out in your search if you need to look for particular kinds of metal. If you need something more advanced and that can search a wider depth and radius, perhaps a Garrett Pro Pointer will serve you better. The Garret Pro Pointer has many advanced settings, like being able to identify the size and shape of a target, which may come in handy for serious treasure hunters.
lebronjames2015by at 04/03/2015 04:29 PM
Lebron James 2015-2016 new season, the of the first water state of KD 7
new generation brought vitality to help, the Cleveland cavaliers bring James title chances.In 2015, at a discount Nike Free
,NBA star signature shoes sales champion Nike Air Max
generations basketball shoes,The most popular star, NBA star shoes.
aa
at 03/04/2015 06:02 PM
1234
Fake Oakleys at 14/04/2015 04:16 PM
This video post is really great, the noise quality and the picture feature of this film post is genuinely awesome.
Fake Oakleys http://fakeoakglasses.ercard.us/
outletoyb at 07/05/2015 04:32 PM
cheap outlet outletoy.com
cjv
dux
cb

a this is a sample text of spin! cheap clothes outletoy.com

these are messages from outletoy.com

WebSite:cheap outlet outletoy.com
www.ateliera2.fr/img/Article/18.html at 11/05/2015 07:47 AM
Integrate the cell advertising campaign in to almost every other aspect of your current advertising for you to boost the effects of computer! Make note of it on your website and online online community balances. Using this method you continue inside your promotional cycle almost all potential customers, if they have been in a business office, auto or waiting for any bus!
www.ateliera2.fr/img/Article/18.html http://www.ateliera2.fr/img/Article/18.html
fake chanel eyeglasses frames at 11/05/2015 08:08 AM
Mobile articles must be easily readable also to the idea for that good results of your campaign. Make them aware your own information and will digest it, as soon as possible!
fake chanel eyeglasses frames http://www.lzbravo.org/S917PP/index.html
michael kors sale at 11/05/2015 08:16 AM
Take some time and directly into generating your portable marketing and advertising method individual as well as customizable. If you are producing a software, make it exclusive and straightforward to utilize along with think about delivering customers together with relevant customization options. If you are not creating a full blown application, a minimum of make your cellular marketing and sales communications engaging and pleasurable.
michael kors sale http://www.micromatelabels.com/NNGTWLI22/index.html
www.bassinsetaquariums.com/cache/Article/10.html at 11/05/2015 08:48 AM
Will not start a new mobile strategy until you have had a possibility to assess the success of the initial one. It is critical to take the extended watch as well as calculate achievement by how lengthy your current marketing campaign will last, rather than just going through the results in regards to revenue. When you start a new campaign, keep to the exact same formulation a person useful for the profitable, long-term advertising campaign.
www.bassinsetaquariums.com/cache/Article/10.html http://www.bassinsetaquariums.com/cache/Article/10.html
oakley uk store at 11/05/2015 08:49 AM
To boost your own sales, choose call-to-actions that are tactically enhanced for your portable experience. Conventional call-to-actions, like driving a car individuals to net kinds along with non-optimized internet pages can be be extremely clunky within a mobile surroundings. As an alternative, attempt making use of call-to-actions in which befit the lesser monitor like click-to-call or simply scheduling a meeting period.
oakley uk store http://www.candyarrington.com/171GOS/index.html
gucci sunglasses womens at 11/05/2015 09:03 AM
As we discussed, portable advertising is the coming trend, and you also want to know utilizing it to build leads to make sales. It is then simple for you to understand which in turn cell marketing and advertising strategies fit your small business. These are generally guidelines you can begin together with.
gucci sunglasses womens http://www.inletdance.org/0O3F80EXE/index.html
ralph lauren polo shirt women onlie outlet at 13/05/2015 02:15 AM
In case you have pets which need power fence to be able to contain them, employ solar-powered secure fencing models to offer strength on their behalf. A great advantage to scalping systems is because are totally portable, and is very easily relocated. A high level horse operator whom looks forward to overnight horse-camping, the actual fencer can easily be used coupled.
ralph lauren polo shirt women onlie outlet http://www.mybunnies.com/G3AAIMJ0/index.html
www.emeraldforestbirds.com/S7D3SM6/index.html at 13/05/2015 03:22 AM
Understand what sort of carpeting cleaner you need. A pair of ways of washing the rug are usually sizzling along with dried out washing. In case a carpeting should be deep cleansed to get rid of deep build-up associated with dust, sizzling is the procedure required. When you wish the counter cleaned, without a extended blow drying period, get a dry out washing carpet services.
www.emeraldforestbirds.com/S7D3SM6/index.html http://www.emeraldforestbirds.com/S7D3SM6/index.html
oakley sunglasses model at 13/05/2015 03:28 AM
In no way wait to question a rug cleaners the length of time to remain running a business. This gives a wise decision of whether they could be trustworthy to do a excellent work. If they have certainly not been around long, you ought to need a many more references than normal.
oakley sunglasses model http://www.nadelman.com/XNOK0P35F/index.html
15196075
readers